65.angielskie bułeczki z rodzynkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Porcja na 12 bułeczekSkładniki
500g gotowego ciasta francuskiego
80g masła posiekanego na kawałki
Nadzienie
50g niesolonego masła
150g brązowego cukru
250g rodzynek
50g mieszanki skórek cytrusowych
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Glazura
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ciasta
Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1cm, połowę masła rozsypać na połowie ciasta. Ciasto złożyć i rozwałkować do pierwotnego rozmiaru. Czynność powtórzyć z pozostałym masłem, złożyć płat ciasta i raz jeszcze rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy ok. 15cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C.
Nadzienie
Stopić masło razem z cukrem, dodać rodzynki, skórki cytrusowe i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Nadzienie nakładać łyżką na środek każdego krążka ciasta. Brzegi ciasta smarować mlekiem, zebrać je razem i mocno zlepić. Bułeczki odwrócić łączeniem w dół, przy pomocy wałka delikatnie je spłaszczyć na wysokość 1½cm. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, naciąć z wierzchu trzy razy, posmarować mlekiem i posypać cukrem pudrem. Piec w piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złocisto-brązowe. Podawać gorące lub zimne, wspaniale smakują z serem z Lancashire.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia brytyjska
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W