61.dorsz z imbirem na parze ze smażonym ryżem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.61)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania rybnego
4 grube dzwonka białej ryby, na przykład dorsza, o wadze 115g każdy
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, pokrojony w cienkie słupki
1 łyżka stołowa skórki z pomarańczy
1 łyżka stołowa skórki z cytryny
2 dymki, pokrojone w cienkie paseczki
2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
garść liści bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki
1 łyżka stołowa oleju z orzechów ziemnych
1 łyżka stołowa oliwy
Składniki smażonego ryżu
2 rozkłócone, duże jajka ekologiczne
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe oleju z orzechów ziemnych
dość ryżu, aby wypełnić nim naczynie o pojemności 400 m, ugotowanego i dokładnie wystudzonego
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
2 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki
Przygotowanie ryby
Wytrzeć dzwonka papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzeć solą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać imbirem, skórką z pomarańczy i cytryny. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć z naczynia, odlać płyn. Posypać dymką, polać sosem sojowym i posypać bazylią. Rozgrzać olej z orzeszków ziemnych z oliwą, aż będą bardzo gorące. Polać nimi rybę. Natychmiast podawać. Gdy ryba się gotuje, usmażyć ryż. Do miski wlać jaja, olej sezamowy i połowę soli. Wymieszać widelcem i dostawić na bok. Rozgrzać wok na bardzo silnym ogniu. Wlać olej z orzechów ziemnych i gdy zacznie się dymić, wsypać ryż. Smażyć, mieszając 3 minuty, aż będzie dobrze rozgrzany. Powoli wlewać jaja, smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż jaja się zetną. Dodać resztę soli i świeżo zmielony, czarny pieprz. Smażyć, mieszając 2 minuty, dodać dymkę. Wymieszać kilkakrotnie, wyłożyć na talerz i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W