Zupa z kurczaka z trawą cytrynową
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- kilka garści posiekanej dymki
- kilka listków limonki kafir (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
- 2 kawałki trawy cytrynowej
- kawałek świeżego imbiru
- kilka ząbków czosnku
- strączek świeżej papryczki chili
- 1 ½ litra gorącej wody
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra do dekoracji
- ewentualnie: olej aromatyzowany chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ściągnąć skórę z udek. Udka włożyć do garnka. Ułożyć na nich kawałki trawy cytrynowej, zmiażdżonej wałkiem, imbir pokrojony w plasterki (nie trzeba go obierać), ząbki czosnku, zgniecione listki limonki kafir i pokrojoną papryczkę chili. Wlać wodę, zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania zupę należy odszumować—łyżką cedzakową zebrać z powierzchni pianę i oczka tłuszczu. Kiedy mięso zmięknie, zupę odcedzić przez sito do drugiego garnka. Obrać udka z mięsa, kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Wlać sos sojowy i sok z limonki, wsypać posiekaną dymkę. Można przed podaniem skropić olejem aromatyzowanym chili. Podawać udekorowaną listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W