Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Przygotowanie:
Składniki zupy:
600 ml wody lub wywaru warzywnego
450 g łuskanego groszku
sól, pieprz i cukier
100 ml kremówki
Składniki dania z ryby:
4 filety z dorsza po 100g
mąka do oprószenia
sól i pieprz
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
kawałek masła
1 łyżka stołowa nasion sezamu
nieco oleju sezamowego
Przygotowanie zupy:
Doprowadź do wrzenia wodę lub wywar. Dorzuć łuskany groszek. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 min, aż zmięknie. Dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przecedź. Dolej kremówkę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.
Przygotowanie dorsza:
Oprósz mąką skórę ryby. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż filety skórą do dołu przez 4 minuty. Przewróć i smaż 2 minuty. Dorzuć kawałek masła. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Do miseczki włóż kawałek ryby, dolej ostrożnie zupę. Rybę posyp prażonym sezamem. Zupę polej olejem sezamowym.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W