Zimna zupa z awokado

Zimna zupa z awokado
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:


Składniki:
1 duże albo 2 średnie dojrzałe awokado, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę
2 dojrzałe pomidory, obrane, bez nasion i posiekane w kostkę
75 g dymki, drobno posiekanej
1 rozgnieciony, duży ząbek czosnku
½ papryczki scotch bonnet albo jalapeño, bez pestek, posiekanej
25 g świeżych liści kolendry
125 ml soku z cytryny
50 ml oliwy
½ łyżeczki garam masali
125 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
sól i czarny pieprz (do smaku)
marmolada z papryczek jalapeño, crème fraîche lub jogurt naturalny, ciepły chleb kukurydziany (do podania)

Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej świeży, schłodzony wywar warzywny. Przelej do miski, wstaw na 30 min do lodówki. Podawaj w ładnych szklankach lub pucharach, z kleksem z crème fraîche lub jogurtem naturalnym oraz z marmoladą z papryczek jalapeño i ciepłym chlebem kukurydzianym.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA