Ziemniaki z czosnkiem i szałwią

Ziemniaki z czosnkiem i szałwią
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm (około 4 szklanek)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 24 obrane ząbki czosnku średniej wielkości
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 ½ łyżki podartych listków szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kostki ziemniaków opłukać w zimnej wodzie i starannie osączyć. Rozgrzać masło i olej na patelni (najlepiej teflonowej), aż będą bardzo gorące, ale nie zaczną dymić. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i od czasu do czasu mieszając, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Dodać czosnek i dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dosypać szałwię. Podrzucić, aby dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA