Ziemniaki z czosnkiem i szałwią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- obranych i pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm (około 4 szklanek)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 24 obrane ząbki czosnku średniej wielkości
- ¼ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ½ łyżki podartych listków szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kostki ziemniaków opłukać w zimnej wodzie i starannie osączyć. Rozgrzać masło i olej na patelni (najlepiej teflonowej), aż będą bardzo gorące, ale nie zaczną dymić. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i od czasu do czasu mieszając, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Dodać czosnek i dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dosypać szałwię. Podrzucić, aby dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W