Zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku

Zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • w plasterkach
  • 1 cebula
  • poszatkowana
  • 3 ząbki czosnku
  • poszatkowane
  • 4 szklanki startego cheddara
  • 5-6 nie obranych dużych mącznych ziemniaków
  • pokrojonych w cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W 25 cm okrągłej foremce do zapiekania rozłóż plasterki boczku we wzór osi koła tak, żeby na siebie zachodziły. Na zewnętrznych częściach pierwszego okręgu rozłóż następne plasterki tak, żeby spora ich część wystawała poza naczynie. Plasterki powinny na siebie zachodzić również na rancie naczynia. Rozgnieć środkową część, żeby nie była za gruba. Możesz co drygi plasterek wysunąć ku zewnętrznej części. Oprósz pieprzem i posyp kilkoma łyżkami startego sera. Rozłóż na wierzch plasterki ziemniaków tak, żeby na siebie zachodziły i przykryły całą powierzchnię. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj cebulę i czosnek i częścią mieszanki posyp ziemniaki. Na wierzch posyp warstwę sera. Nakładaj kolejne warstwy ziemniaków, mieszanki cebuli z czosnkiem i sera, aż wypełnisz naczynie. Następnie nałóż jeszcze kilka warstw, ale o coraz mniejszej powierzchni, tak żeby tworzyły zmniejszający się pagórek wystający ze 2,5 cm ponad krawędź naczynia. Przykryj z wierzchu wystającymi kawałkami boczku. Wytnij z pergaminu do pieczenia kółko o wielkości naczynia, przykryj nim boczek i dopiero na to połóż dobrze pasującą pokrywkę. Dzięki temu boczek się nie skurczy i nie będzie odstawał. Wstaw zapiekankę do piekarnika na co najmniej 2 ½ do 3 godzin. Będzie gotowa, kiedy będzie w nią można łatwo wbić nóż. Wyjmij z piekarnika i odlej jak najwięcej tłuszczu, który zbierze się wzdłuż krawędzi. Odstaw na 15 minut, a następnie wyłóż na deskę i pokrój na kliny. Podawaj od razu. Można również przechowywać w lodówce i podgrzać przed podaniem w kuchence mikrofalowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA