Zapiekanka grzybowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
grzyby:
900 g grzybów (np. pieczarek)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
pokrojona duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
garść posiekanych liści tymianku
pół miarki czerwonego wina
pół miarki bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz
łyżka mąki
garść posiekanej natki pietruszki
masa ziemniaczana:
6 średnich ziemniaków
2 – 4 łyżki masła
ćwierć miarki mleka
sól i pieprz
110 g sera comté lub gruyère skrojonego w drobną kostkę
2 łyżki parmezanu
Grzyby:
Oczyścić i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oliwy i obsmażyć grzyby, aż zmiękną i staną się złociste. Wyjąć z patelni. Rozgrzać jeszcze jedną łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać na minutę czosnek. Zdeglasować winem i odparować do objętości jednej łyżki. Wlać bulion, wrzucić tymianek i grzyby, posolić, popieprzyć i gotować, aż bulion odparuje o połowę. Rozrobić mąkę z łyżką masła i wmieszać. Podgrzewać parę minut, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszać pietruszkę. Przełożyć masę do naczynia do zapiekanek.
Ziemniaki:
Ugotować ziemniaki w parze, w zakrytym rondlu, w małej ilości wody. Rozgnieść z masłem i mlekiem. Posolić i popieprzyć. Wmieszać kosteczki sera. Nałożyć równo na grzyby i wygładzić grzbietem łyżki. Oprószyć parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Zapiekać, aż wierzch stanie się rumiany i pojawią się pęcherzyki, przez ok. 15 min.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W