Wietnamskie summer rolls
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 16
- 15 cm kółek papieru ryżowego
- 8 listków sałaty
- umytej
- osuszonej i porwanej na kawałki lub pokrojonej
- 2 szklanki ugotowanego bardzo cienkiego makaronu ryżowego
- opłukanego i odsączonego
- 1 szklanka pokrojonej w słupki obranej marchwi
- ½ szklanki listków świeżej mięty
- ½ szklanki listków świeżej tajskiej bazylii
- ½ szklanki listków świeżej kolendry
- 32 plasterki gotowanej wieprzowiny lub 32 sparzone lub grillowane krewetki
- przekrojone na pół wzdłuż
- lub pół na pół mięso wieprzowe z krewetkami
- 125 ml sosu rybnego
- 1 łyżka cukru lub do smaku
- 1 łyżka obranego i zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka wietnamskiej pasty chili-czosnkowej lub posiekane świeże papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- ósemki limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zanurzyć papier ryżowy w misce z gorącą wodą na ok. 2 sekundy, przekręcić i zanurzyć wystającą poprzednio część. Położyć na wilgotnej ściereczce. Układać na dolnej części papieru ryżowego trochę sałaty, makaronu ryżowego, marchewki, ziół i mięsa i/lub krewetkę. Zawinąć od spodu, zawinąć boki i ściśle zrolować. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Wymieszać sos rybny, cukier, imbir, pastę chili-czosnkową i ok ¼ szklanki wody. Spróbować i doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 godzin. Przekroić każdą sztukę na 2 lub 3 kawałki i podawać z sosem i ósemkami limonek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W