Warzywa i owoce z dipem kokosowym

Warzywa i owoce z dipem kokosowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • jabłko
  • seler i marchew pokrojone po podłużne paski
  • 1 szklanka kiełków słonecznika
  • kilka liści rzymskiej sałaty
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 15-20 dag orzechów nerkowca
  • 5 łyżek ciemnego cukru Muscovado
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 łyżka podprażonego sezamu
  • kilka gałązek świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miksujemy mleko z orzeszkami nerkowca, cukrem i szczyptą kardamonu. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy posiekane liście mięty, a do drugiej podprażone nasiona sezamu. W ten sposób usyskujemy 2 wersje dipu. Na liściach sałaty układamy owoce i warzywa pokrojone w paski oraz kiełki słonecznika. Możemy je polać dipem lub podać go w osobnych miseczkach do maczania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA