Warkocz z mięsnym nadzieniem
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
140 g smalcu
150 g margaryny
2 szczypty soli
zimna woda
Nadzienie:
½ kg dobrej jakości surowej kiełbasy
2 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
ewentualnie: szczypta chili, czosnek, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z solą, dodać smalec i margarynę, pokrojone w kosteczkę. Wymieszać tłuszcz z mąką, używając noża lub siekacza do wyrabiania kruchego ciasta. Dodać tyle wody, by powstało zwarte ciasto. Wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na pas w kształcie wydłużonego prostokąta. Złożyć na trzy, rozwałkować. Powtórzyć tę operację trzykrotnie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut do lodówki.
Przygotować nadzienie:
Wycisnąć mięso z kiełbasy, wymieszać z posiekaną cebulą i przyprawami. Rozwałkować ciasto na prostokątny pas i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wyłożyć mięsne nadzienie na ciasto, tak, by z każdej strony pozostało około 5 cm ciasta. Ponacinać brzegi ciasta co 2,5 cm, pod kątem 45 stopni.
Pozawijać ponacinane brzegi ciasta wokół mięsnego nadzienia, formując na wierzchu wzór warkocza, zlepiając dokładnie. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podawać po ostygnięciu, pokrojone w plastry.
Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach — nie ma jak u mamy”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W