Warkocz z mięsnym nadzieniem

Warkocz z mięsnym nadzieniem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:


Ciasto:
450 g mąki pszennej
140 g smalcu
150 g margaryny
2 szczypty soli
zimna woda

Nadzienie:
½ kg dobrej jakości surowej kiełbasy
2 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
ewentualnie: szczypta chili, czosnek, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z solą, dodać smalec i margarynę, pokrojone w kosteczkę. Wymieszać tłuszcz z mąką, używając noża lub siekacza do wyrabiania kruchego ciasta. Dodać tyle wody, by powstało zwarte ciasto. Wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na pas w kształcie wydłużonego prostokąta. Złożyć na trzy, rozwałkować. Powtórzyć tę operację trzykrotnie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut do lodówki.

Przygotować nadzienie:
Wycisnąć mięso z kiełbasy, wymieszać z posiekaną cebulą i przyprawami. Rozwałkować ciasto na prostokątny pas i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wyłożyć mięsne nadzienie na ciasto, tak, by z każdej strony pozostało około 5 cm ciasta. Ponacinać brzegi ciasta co 2,5 cm, pod kątem 45 stopni.
Pozawijać ponacinane brzegi ciasta wokół mięsnego nadzienia, formując na wierzchu wzór warkocza, zlepiając dokładnie. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podawać po ostygnięciu, pokrojone w plastry.

Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach — nie ma jak u mamy”


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA