Uszka do barszczu

Uszka do barszczu
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • wrzątek
Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA