Uszka do barszczu
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- sól
- wrzątek
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- jajko
- 2 łyżki natki z pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W