Ulubiony makaron Jools, sałatka z cykorii i rukwi wodnej, tartinki migdałowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- 30 minut Jamiego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Desery
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Makaron:
4 dymki
1 marchewka
1 łodyga selera
1–2 świeże czerwone chili
6 szt. (ok. 400 g) dobrej jakości kiełbasek
1 czubata łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g makaronu penne
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 puszka (400 g) siekanych pomidorów
kilka gałązek greckiej lub zwykłej bazylii
Sałatka:
2 czerwone cykorie
1 pojemnik (100 g) rukoli i rukwi wodnej
wióry parmezanu
1 cytryna
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz
Tartinki:
6 małych spodów z kruchego ciasta
1 jajko
100 g mielonych migdałów
100 g masła
90 g złocistego miałkiego cukru
1 pomarańcza
1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
175 g dobrej jakości dżemu malinowego
1 opakowanie (250 g) crème fraîche albo kwaśnej śmietany
NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Nagrzej piekarnik do 190°C. Zagotuj czajnik wody. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu. Zamontuj standardowy nóż w malakserze.
MAKARON
Oczyść dymki, marchewkę i seler. Pokrój warzywa na kawałki i posiekaj je w malakserze wraz z pozbawionymi szypułek papryczkami chili. Dodaj kiełbaski, 1 czubatą łyżeczkę nasion fenkułu i 1 łyżeczkę oregano. Zmiel wszystko pulsacyjnie, a otrzymaną masę przełóż na rozgrzaną patelnię z porcją oliwy. Rozbij grudki mięsa mieszając co chwilę w czasie wykonywania innych czynności. Postaw duży, głęboki rondel na małym ogniu i napełnij go wrzątkiem a następnie ponownie zagotuj czajnik wody.
TARTINKI
Rozłóż spody do tartinek na blasze do pieczenia. Przygotuj masę frangipane, wbijając jajko do misy i dodając 100 g migdałów, 100 g masła oraz 90 g złocistego, miałkiego cukru. Zetrzyj do tej samej miski skórkę z połowy pomarańczy i dodaj 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu. Wymieszaj całość łyżką. Nałóż na spody po 1 łyżeczce masy migdałowej, a na nią po łyżeczce dżemu. Następnie jeszcze raz nałóż po czubatej łyżeczce masy migdałowej tak, żeby dżem spod niej wyzierał. Wstaw blachę do piekarnika na środkową półkę i ustaw minutnik dokładnie na 18 minut.
MAKARON
Dopełnij rondel wrzątkiem jeśli trzeba, dodaj 1 łyżkę soli, wsyp penne i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu pod częściowym przykryciem.
SAŁATKA
Odetnij twarde nasady liści cykorii, następnie rozdziel wszystkie liście i poćwiartuj środki. Rozłóż je na półmisku, na wierzchu rozrzuć rukolę i rukiew wodną i szybko przemieszaj rękami.
MAKARON
Zmiażdż praską 4 nieobrane ząbki czosnku, dodaj do masy mięsno-warzywnej i wmieszaj 4 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Dolej nieco wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos.
SAŁATKA
Posyp sałatkę z cykorii wiórami parmezanu i podaj na stół z butelką oliwy extra vergine, solą, pieprzem i cytryną pokrojoną w kliny. Niech każdy doprawi sobie sałatkę do smaku.
MAKARON
Odsącz makaron, zachowując około szklanki wody z gotowania. Wsyp makaron na patelnię z sosem i przemieszaj, dodając tyle zachowanej wody z gotowania makaronu, by uzyskać jedwabista, luźną konsystencję. Spróbuj, dopraw, jeśli trzeba, a następnie przełóż na duży półmisek i zanieś wprost na stół wraz z resztą parmezanu do posypania. Rozrzuć na wierzchu kilka listków bazylii.
TARTINKI
Gdy upieką się na złoto, wyjmij je i wyłącz piekarnik. Podawaj gorące z porcją crème fraîche.
© Jamie Oliver 2010
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W