Truskawki z kruszonymi ciasteczkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 ½ szklanki dojrzałych truskawek
- ¼ szklanki dżemu (malinowego
- porzeczkowego lub truskawkowego)
- 4 kruche ciasteczka
- ⅓ szklanki kwaśnej śmietany plus do podania
- 4 gałązki świeżej mięty lub bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odkroić wierzchołek i koniuszek truskawek. (Powinno się z tych kawałków uzyskać około 1 ¼ szklanki.) Środki pokroić na plasterki i odłożyć na bok. Wierzchołki i końcówki przetrzeć razem z dżemem przez młynek do warzyw. Wymieszać z plasterkami owoców. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przed podaniem włożyć ciasteczka do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem na grube kawałki. Rozłożyć okruchy do czterech pucharków. Rozłożyć połowę masy owocowej. Kwaśną śmietanę rozmieszać, aby była bardziej płynna. Polać nią owoce. Przykryć pozostałą masą. Przybrać gałązką mięty i podawać.
Przed podaniem włożyć ciasteczka do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem na grube kawałki. Rozłożyć okruchy do czterech pucharków. Rozłożyć połowę masy owocowej. Kwaśną śmietanę rozmieszać, aby była bardziej płynna. Polać nią owoce. Przykryć pozostałą masą. Przybrać gałązką mięty i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W