Suflet szwajcarski
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia szwajcarska
Składniki:
- 140 g masła
- 65 g mąki
- 700 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- litr śmietany
- 200 g startego gruyera
- 100 g bułki tartej
- 30 g masła
- 6 jajek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować mleko w małym rondelku. Dodać startą gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.
Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.
Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia szwajcarska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W