Spaghetti z pulpetami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.80)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mleka
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- obrana i starta na tarce
- 2 ząbki czosnku
- obrane i drobno posiekane
- 1 żółtko jaja
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- posiekanej
- ½ szklanki startego parmezanu (niekoniecznie)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- ok. 2 szklanki sosu pomidorowego
- 450 g spaghetti
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem, odstawić aż całe mleko w nią wsiąknie. W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, i żółtkiem. Dodać parmezan (opcjonalnie), namoczoną w mleku bułkę tartą i natkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować 8 dużych pulpetów. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą, ciężką patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać oliwę z oliwek (tyle, żeby pokryć dno). Włożyć pulpety. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoto-brązowo. Zlać nadmiar oliwy. Wlać dowolny sos pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, nie płukać. Podawać z pulpetami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W