Sosy z majonezem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Oto kilka pomysłów, które można modyfikować. Dzięki nim kupny majonez będzie smaczniejszy i lepiej dopasuje się do waszych potraw.Majonez czosnkowy (aioli): Można użyć bardzo dużo czosnku lub niewiele (najlepiej zacząć od 1 łyżeczki), ale musi on być bardzo drobno zmielony.
Majonez z chili: Użyć sproszkowane, łagodne chili (co najmniej łyżeczkę) np. ancho, lub ostrzejszą odmianę. Można też posiekać chipotle z puszki i dodać trochę sosu adobo. Można też dodać curry w proszku (ok. 1 łyżki stołowej).
Majonez paprykowy: Na początek można dodać 2 łyżki posiekanej opieczonej czerwonej papryki (lub pimientos z puszki albo piquillos z puszki). Eksperymentować z różnymi rodzajami papryki.
Majonez ziołowy: Posiekać gałązkę estragonu, kilka gałązek rzeżuchy lub rukoli, trochę szczypiorku i natkę pietruszki. Można też dodać bazylię, trybulkę i koper.
Majonez musztardowy: Wymieszać z majonezem łyżkę stołową musztardy Dijon lub musztardy z ziarnami gorczycy. Pyszne.
Co jeszcze można zrobić? Dodać wasabi lub sos sojowy do smaku. Szczyptę szafranu: poczekać kilka minut, aż sie rozpuści i wymieszać. Kilka łyżeczek posiekanych korniszonów - powstanie sos tatarski. Tabasco lub inny ostry sos. Siekane orzechy. Ja lubię migdały, ale orzeszki ziemne też są dobre, szczególnie z sosem sojowym. Starta skórka cytrynowa, rzodkiewka, imbir, kapary, sardele, oliwki... mogą też być trufle, jak macie pod ręką. Tych nowych sosów możecie używać z niezliczoną ilością potraw, zaczynając na przykład od grilowanego tuńczyka na zimno. (hmm, mogłem nie zdradzać tego sekretu).
© Mark Bittman
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W