Sos do makaronu z kurczakiem i papryką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.45)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 6-8 kurzych udek
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- pokrojone w drobną kostkę
- 8 ząbków czosnku
- pokrojonych na plasterki
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 czerwona papryka
- bez pestek
- pokrojona
- 1 zielona papryka
- bez pestek
- pokrojona
- 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu. Wlej oliwę i podsmaż udka, aż się mocno zrumienią – ze wszystkich stron. Przełóż mięso na talerz. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, zostawiając ok. 2 łyżek. Podsmaż cebulkę, zdejmując z dna mięsne resztki. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj czosnek. Podsmażaj ok. 3 min, stale mieszając. Wlej wino, dodaj udka, paprykę, pomidory i przecier. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godz. Podawaj z makaronem penne (rurki).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W