Sos do makaronu z kurczakiem i papryką

Sos do makaronu z kurczakiem i papryką
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6-8 kurzych udek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • pokrojone w drobną kostkę
  • 8 ząbków czosnku
  • pokrojonych na plasterki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 czerwona papryka
  • bez pestek
  • pokrojona
  • 1 zielona papryka
  • bez pestek
  • pokrojona
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu. Wlej oliwę i podsmaż udka, aż się mocno zrumienią – ze wszystkich stron. Przełóż mięso na talerz. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, zostawiając ok. 2 łyżek. Podsmaż cebulkę, zdejmując z dna mięsne resztki. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj czosnek. Podsmażaj ok. 3 min, stale mieszając. Wlej wino, dodaj udka, paprykę, pomidory i przecier. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godz. Podawaj z makaronem penne (rurki).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA