Sos do chińskich pierożków

Sos do chińskich pierożków
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 4 łyżki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty chilli - sambal oelek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • cukier do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Składniki wymieszać, dolać trochę przegotowanej wody, by sos był lżejszy. Podawać sos na zimno do maczania. Można dodać czosnek, skórkę z cytryny lub sok z cytryny. Do pierożków podaje się również sam czarny ocet ryżowy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA