Śledzie
Śledzie w oleju i pod pierzynką najczęściej podaje się w trakcie kolacji wigilijnej. Równie pyszne są śledzie w śmietanie lub na słodko - po sułtańsku. Najczęściej podawane śledzie na Wigilię to te w oleju lub pod pierzynką. Popularną potrawą są śledzie w śmietanie i po kaszubsku. Warto tez spróbować tatara ze śledzia.
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju z cebulą przygotowuje się z dodatkiem czarnego pieprzu i mleka. Filety należy opłukać i zalać mlekiem, po czym odstawić na około 30 minut. Następnie trzeba je osuszyć i pokroić w 1-2 cm kawałki i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Śledzie i cebulę należy układać w słoikach naprzemiennie i każdą warstwę oprószyć pieprzem. Potrawę trzeba polać olejem tak, aby przykryła wszystkie składniki. Najlepiej smakuje po około 12 godzinach, kiedy smaki się połączą.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą przyrządza się z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i pieprzem. Ryby należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć w mleku. Po kilku godzinach trzeba je odcedzić i pokroić. Do śledzi dodaje się sparzoną wrzątkiem cebulę i skropione sokiem z cytryny jajo oraz śmietanę i majonez. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem pudrem.
Śledzie po kaszubsku
Do śledzi po kaszubsku trzeba dodać olej, zeszkloną cebulę oraz cukier i podsmażyć. Następnie należy połączyć je z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, octem i koncentratem pomidorowy, po czym dusić przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia można doprawić potrawę ziarenkami gorczycy.
Śledzie pod pierzynką
Pierwszym krokiem przy przygotowaniu śledzi pod pierzynką jest skropienie ich sokiem z cytryny i wymieszanie z musztardą, olejem, pieprzem i posiekaną cebulą oraz majonezem. Wierzchnią warstwę dania stanowią ugotowane i pokrojone ziemniaki oraz buraki doprawione pieprzem i solą. Na nie należy położyć krojone ogórki kiszone, kolejną porcję majonezu, a następnie ugotowane na twardo i posiekane jaja. Potrawę można ozdobić szczypiorkiem.
Tatar ze śledzia
Do tatara ze śledzia potrzebne są filety marynowane w occie. Trzeba je połączyć z natką pietruszki, sokiem z cytryny, musztardą, cukrem i pieprzem. Do tych składników należy dodać marynowane papryczki jalapeno, cebulę i podgrzybki oraz szczypior, po czym wymieszać całość.