Smażona cielęcina ze słodką papryką i miodem z Paryża
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 78)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
2 kg cielęciny
- 2 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- 800 ml płynnej śmietany
- sól, pieprz
- olej słonecznikowy
-
Do przybrania:
- korniszony, gruby szczypior.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Pokroić cielęcinę w kostkę. Wlać olej słonecznikowy do garnka. Obsmażyć mięso i wyjąć je z garnka.
2. Pokroić cebulę, podsmażyć ją w tym samym garnku. Ponownie włożyć mięso. Dodać sól i pieprz. Wlać wodę do poziomu mięsa. Dodać miód, liść laurowy i słodką paprykę. Dusić przez 2 h na małym ogniu. Często mieszać.
3. Gdy mięso jest już bardzo kruche, odlać trochę wywaru i dodać do niego śmietanę. Posypać pokrojonymi grubymi szczypiorami i krążkami korniszonów. Doprawić.
4. Podawać z kremowym sosem i purée z warzyw (z masłem i solą).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W