Skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka startego dojrzałego cheddara
- 1 szklanka startego szwajcarskiego gruyère’a
- 170 g śmietankowego serka
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 duży ziemniak do pieczenia albo skórki zachowane z przepisu na zapiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze cheddar, gruyère oraz twarożek śmietankowy, zeskrobując masę ze ścianek naczynia. Dodaj kwaśną śmietanę, paprykę oraz musztardę i wymieszaj pulsacyjnie na gładką masę. Przełóż ją do miski, wmieszaj szczypiorek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175 o C. Ponakłuwaj ziemniaka widelcem i włóż do piekarnika na 1 godzinę, aż zmięknie. Zostaw piekarnik włączony, przekrój ziemniaka na ćwiartki i wydrąż, pozostawiając po około ½ cm miąższu w każdej ćwiartce. Ułóż skórki w żaroodpornym naczyniu i posmaruj ich wnętrza stopionym masłem. Piecz 12-15 minut, aż się zrumienią. Nałóż na każdą skórkę po łyżce kremu serowego i po kawałku wędzonego łososia. Przybierz szczypiorkiem i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W