Sardynki na tostach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
Składniki:
- 2 całe sardynki
- 4 średniej wielkości pomidory
- grubo pokrojone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta szafranu
- 2 duże kromki białego chleba
- 1 cebula
- posiekana
- chili w płatkach
- szczypta kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sardynkom odciąć głowy. Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek i odfiletować. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, po chwili dorzucić koncentrat pomidorowy i szczyptę szafranu. Dodać płatki chili, kmin rzymski i pomidory. Tak przygotowany sos lekko poddusić. Filety z sardynek posolić i podsmażyć na patelni skórą do dołu. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (około 1-2 minut), po czym przewrócić na drugą stronę. Kromki chleba położyć na grillu i przez chwilę grillować. Po zdjęciu z grilla potrzeć je czosnkiem, nałożyć na nie trochę sosu i sardynki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W