Sałatka cesarska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 50)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- pierś kurczaka
- 2 główki sałaty rzymskiej
- grzanki z ćwierci bochenka chleba
- 2 jajka
- 100 g bekonu
- ćwierć filiżanki parmezanu
- pół filiżanki octu winnego
- 1/8 filiżanki posiekanego tymianku
- oliwa
Sos:
- 2 żółtka
- łyżeczka musztardy dijońskiej
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 anchois
- 6 łyżek odparowanego octu
- 600 ml oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka zamarynować w oliwie i tymianku, a następnie usmażyć razem z bekonem na patelni grillowej. Odsączyć tłuszcz i pokroić mięso na spore kawałki. Żółtka wymieszać z octem, czosnkiem, musztardą, oliwą i anchois. Przyprawić solą i pieprzem. W wodzie z octem ugotować jajka w koszulkach.
W dużej misce wymieszać sałatę i grzanki. Dodać kurczaka z bekonem. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka. Całość skropić sosem i posypać parmezanem.
W dużej misce wymieszać sałatę i grzanki. Dodać kurczaka z bekonem. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka. Całość skropić sosem i posypać parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W