Sałatka cesarska

Sałatka cesarska
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 50)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • grzanki z ćwierci bochenka chleba
  • 2 jajka
  • 100 g bekonu
  • ćwierć filiżanki parmezanu
  • pół filiżanki octu winnego
  • 1/8 filiżanki posiekanego tymianku
  • oliwa
Sos:
  • 2 żółtka
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 anchois
  • 6 łyżek odparowanego octu
  • 600 ml oliwy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka zamarynować w oliwie i tymianku, a następnie usmażyć razem z bekonem na patelni grillowej. Odsączyć tłuszcz i pokroić mięso na spore kawałki. Żółtka wymieszać z octem, czosnkiem, musztardą, oliwą i anchois. Przyprawić solą i pieprzem. W wodzie z octem ugotować jajka w koszulkach.
W dużej misce wymieszać sałatę i grzanki. Dodać kurczaka z bekonem. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka. Całość skropić sosem i posypać parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA