Sałatka „bukiet”
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.73)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Zapiekane pomidory
2 pomidory pokrojone na ćwiartki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sos vinaigrette
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz
Sałatka
6 listków sałaty masłowej
6 listków sałaty lodowej
1 szklanka mieszanych młodych sałat
kilka gałązek kopru
kilka gałązek świeżej bazylii
szczypiorek
brokuły lub kiełki lucerny
1 ogórek pokrojony wzdłuż na półcentymetrowe paski
Przygotowanie
Ułożyć pomidory w małym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach C, aż się skarmelizują i będą miękkie, ok. 45 minut. Ostudzić.
Przygotować vinaigrette
Wymieszać składniki w małej miseczce na gładką masę, spróbować, doprawić. Sałaty podzielić na 2 części: te o większych liściach ułożyć na spodzie, te drobniejsze na wierzchu. Zrolować w wiązkę, ustawić pionowo. Zawinąć dolną część w plaster ogórka, spiąć dużą wykałaczką. Wiązka powinna stabilnie stać na talerzu. Powtykać w bukiet gałązki ziół, talerz udekorować pomidorami i vinaigrettem.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W