Ryżowa lasagne z sosem bolognese
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na parze (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 8 płatów papieru ryżowego
- 1 łyżka oliwy
- pieprz seczuański do dekoracji
Sos:
- 25 dag pieczarek (najlepiej brązowych)
- 10 dag granulatu sojoweo
- 500 ml przecieru pomidorowego z piekarnika
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml wody
Masa ziemniaczano-kalafiorowa:
- 50 dag ziemniaków
- 40 dag kalafiora
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotujemy na parze ziemniaki i kalafior i odstawiamy na bok. W tym czasie ucieramy na tarce o grubych oczkach pieczaki i kroimy w drobną kostkę białą część liści kapusty pekińskiej. Na rozgrzanym oleju smażymy granulat na złoty kolor, dorzucamy do niego przyprawy, mieszamy i wlewamy sos sojowy, a następnie dorzucamy pieaczarki i kapustę pekińską. Smażymy mieszając przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy przecier pomidorowy i wodę, dusimy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ugotowane ziemniaki i kalafior rozgniatamy widelcem i mieszamy z oliwą, solą, wodą i pieprzem. W żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu układamy warstwami 2 płaty papieru ryżowego, połowę sosu bolognese i przykrywamy 2 kolejnymi płatami papieru ryżowego oraz połową masy kalafiorowo-ziemniaczanej. Powtarzamy układanie wszystkich warstw od początku, tak aby na wierzchu znalazła się masa z ziemniaków i kalafiora, którą polewamy oliwą i posypujemy pieprzem seczuańskim. Wstawiamy do piekarnika parowego i gotujemy tak, aby lasagne była gorąca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W