Rigatoni con balsamico

Rigatoni con balsamico
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 paczka grubych krótkich rurek (rigatoni)
  • oliwa
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka + 75 g niesolonego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany
  • ½ kg pomidorków koktajlowych bez skóry
  • ocet balsamiczny
  • garść tartego pecorino
  • świeża bazylia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Stop w rondlu łyżkę masła. Dodaj czosnek i podsmaż, żeby się zeszklił. Dodaj pomidory i 2 liście bazylii. Zmniejsz ogień i zredukuj sos do konsystencji syropu. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlej go, dodaj 75 g masła i wymieszaj, żeby się stopiło. Dopraw sos solą i pieprzem. Nałóż porcje makaronu na talerze i skrop 10-12 kroplami octu balsamicznego. Posyp pecorino, nałóż pomidory, delikatnie przemieszaj i podaj z podartymi liśćmi bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA