Ragout z makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 gicze jagnięce
- łyżka startego czosnku
- łyżka mielonego kminu
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 8 rozgniecionych ząbków czosnku
- cebula
- marchewka
- fenkuł
- łodyga selera naciowego
- pół filiżanki oliwy
- filiżanka białego wina
- 2 filiżanki bulionu z kurczaka
- 250 g szpinaku
- sok z dwóch cytryn
- 2 anchois
- 250 g ugotowanego makaronu orecchiette
- 100 g startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso natrzeć czosnkiem, kminem, anchois, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę, a następnie obsmażyć. Czosnek podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i fenkuł. Smażyć przez 4 minuty. Dołożyć rozmaryn i tymianek. Podsmażać przez kolejne 2 minuty. Wlać białe wino i gotować, aż odparuje do połowy. Do sosu włożyć zrumienione gicze i wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 2 i pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć gicze z sosu i oddzielić mięso od kości. Przełożyć je z powrotem, dodać makaron i szpinak. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W