Puree z brokułów z masłem

Puree z brokułów z masłem
Oceń przepis:
206 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 główki brokułów
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odkroić różyczki od łodygi. (Powinno się uzyskać 450 g). Zachować łodygi (około 300 g) do innego przepisu. W średnim garnku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować do miękkości, przez około 10 minut. Odlać, zachować płyn. Różyczki wrzucić do malaksera. Na patelni roztopić masło i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni. Wlać do malaksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wywaru z gotowania. Zmiksować na puree. (Uzyska się około dwie szklanki.) Podawać natychmiast lub schłodzić, przykryć i przed podaniem odgrzać w mikrofalówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA