Pasztet koperkowy
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania wegańskie, Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 cebula
- 4 łodyżki szczypiorku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 całe ząbki czosnku, pozbawione łupiny
- olej
2 szklanki białej fasoli, ugotowanej lub z puszki
- 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej
- ½ szklanki prażonych pestek dyni, zmielonych w blenderze lub młynku do kawy
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek koperku, posiekany
- sól
- czarny pieprz
- do wysypania formy: bułka tarta lub mielone orzechy, olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulkę pokroić w pióra i włożyć na gorący olej razem ze wszystkimi przyprawami, ząbkami czosnku oraz szczypiorkiem. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, na koniec wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki z podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz szczypiorkiem i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Foremkę wysmarować delikatnie olejem, następnie wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wyrównać i zapiekać przez 40 - 45 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać z chrzanem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź