Pot-au feu
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin w Bretanii (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g masła
- 6 kawałków żabnicy
- 6 młodych rzepek (przekrojonych na pół)
- 1 szalotka (pokrojona w cienkie krążki)
- 300 g łososia (bez ości
- pokrojonego w kostkę)
- 30 sercówek
- 4 gałązki tymianku (posiekanego)
- 50 ml pernodu
- 12 langust
- 200 g łupacza (bez ości
- pokrojonego w kostkę)
- 20 małży
- 100 ml wody
- 6 dużych krewetek (obgotowanych)
- 300 ml śmietany kremówki
- parę kropel soku z cytryny
- pęczek pietruszki (posiekanej)
- pęczek trybuli (posiekanej)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu stopić na średnim ogniu masło i dodać kawałki żabnicy. Zrumienić lekko z jednej strony, dorzucić młode rzepki oraz krążki szalotki i gotować 2-3 minuty. Przewrócić kawałki ryby, żeby zrumieniły się z drugiej strony. Dodać pokrojonego łososia, a następnie sercówki i tymianek. Gotować 2-3 minuty. Wlać pernod i odczekać, aż połowa płynu wyparuje. Następnie dodać langusty, łupacza i małże, wlać wodę i przykryć pokrywką. Gotować ok. 2-3 minuty. Zamieszać i przykryć ponownie na 4 minuty. Dodać krewetki, potem śmietanę, i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać sok z cytryny, zioła, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W