Placuszki z ziemniaków i boczku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- umytych i pokrojonych na ćwiartki
- 4 plasterki boczku
- 3 dymki
- drobno pokrojone
- ½ szklanki startego cheddara
- 1 jajko
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki na parze, aż będą miękkie. Usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odlej i zachowaj wytopiony tłuszcz. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj boczek, cebulę, ser i jajko. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw, żeby masa ostygła. Kiedy masa będzie już zimna, uformuj z niej 4 placuszki. Postaw sporą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią tłuszcz wytopiony z booczku. Jeżeli będzie go za mało, dodaj trochę oleju. Smaż placuszki, aż będą złoto-brązowe z obu stron.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W