Placki bubble and squeak

Placki bubble and squeak
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 duże dymki
  • posiekane
  • duży kawałek masła
  • oliwa do smażenia
  • 3-4 strączki kardamonu
  • 1 czubata łyżeczka nasion kolendry
  • 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • gotowe puree ziemniaczane
  • 150 ml śmietany kremówki
  • garść świeżych liści kolendry
  • posiekanych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oliwy i podsmaż dymki. Wyjmij czarne nasionka ze strączków kardamonu i włóż do moździerza. Dodaj kolendrę oraz kmin i utrzyj, ale nie na drobny proszek. Wsyp przyprawy na patelnię z dymką i przesmaż mieszając od czasu do czasu, aż się lekko zrumienią. Wymieszaj w misce dymki i przyprawy z ziemniakami i zrób 4 placki. Połóż je na patelni i usmaż, aż się zrumienią, po kilka minut z każdej strony. Zdejmij placki z patelni i zrób na niej sos. Wlej śmietanę, dodaj posiekane liście kolendry, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj placki z sosem. Pysznym dodatkiem są też smażone plasterki boczku albo szynki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA