Pikantne bakłażany z goa
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy
- 3 łyżeczki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki nasion kminu
- utarte w moździerzu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- utarte w moździerzu
- 1 łyżeczka amchoor (sproszkowane suszone mango)
- 1 łyżeczki sproszkowanego chilli
- sól do smaku
- 180 ml zimnej wody
- 2 średnie bakłażany
- umyte i pokrojone w plastry
- olej roślinny do smażenia
- 15 świeżych liści curry do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiać do miski obie mąki, dodać przyprawy i sól do smaku. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać plastry bakłażanów w cieście, kłaść na patelni i smażyć partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na papierowym ręczniku i trzymać w cieple. Rozgrzać łyżkę oleju na drugiej patelni. Dodać liście curry i smażyć 1-2 minuty, aż będą chrupiące. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku i posypać solą. Przed podaniem przybrać bakłażany usmażonymi liśćmi curry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W