Pierożki gyoza
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 450 g białej kapusty
- drobno poszatkowanej
- 2 łyżki czosnku
- drobno posiekanego
- 2 łyżki tartego imbiru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 paczka krążków ciasta na wontony
- 1 łyżka oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj wieprzowinę, kapustę, czosnek, imbir, sos sojowy i cukier. Usmaż małą porcyjkę na patelni, żeby sprawdzić smak. Dopraw według uznania. Smaruj pędzlem z wodą brzegi krążków z ciasta i nakładaj łyżeczką pośrodku porcję mięsnego nadzienia. Złóż ciasto na pół na kształt pierożka i szczelnie sklej brzegi. Ułóż pierogi szwem do góry na blasze wyłożonej folią plastikową i lekko je dociśnij, by spłaszczyć pierożki od spodu. Trzymaj wszystko pod przykryciem, żeby ciasto nie wysychało. Po wypełnieniu tacy przykryj pierogi plastikową folią i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Zamrożone pierożki możesz przechowywać do 3 miesięcy. Rozgrzej olej roślinny w rondlu o nieprzywierającym dnie z przykrywką i usmaż pierożki, układając je spłaszczoną stroną w dół. Kiedy się zrumienią (po 1-2 min), ostrożnie wlej do rondla tyle gorącej wody, żeby przykryła dno, przykryj rondel pokrywką i gotuj, aż woda odparuje. Zdejmij pokrywę i lekko potrząśnij rondlem. Zwykle gotowanie pierożków trwa ok. 7 minut. Gdy woda odparuje, pozwól pierożkom przysmażyć się przez chwilę, żeby spód był chrupiący.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W