Pieczone pierożki empanadas z wołowiną

Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia argentyńska
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- posiekana
- 1 mała zielona papryka
- posiekana
- ½ kg mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- ¾ szklanki zielonych oliwek nadziewanych papryką
- posiekanych
- ¾ szklanki rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- kilka kropli ostrego sosu
- 2 duże jaja
- oddzielić białka od żółtek
- 1 porcja ciasta serowego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Nadzienie: rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę, rozprowadzić. Wsypać cebulę i paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli, 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać wołowinę. Przyrumienić, ciągle mieszając, 5-7 minut. Dodać kmin. Podgrzewać jeszcze minutę. Dodać oliwki, rodzynki, miód, sól, pieprz i ostry sos. Smażyć, aż mięso się zrumieni, a płyn wyparuje, ok. 4 minut. Ostudzić w lodówce. Dodać białka jaj i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę nasmarować masłem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Miską o średnicy ok 12 cm wycinać krążki. Zebrać resztki ciasta, zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać. Na krążku ciasta ułożyć ¼ szklanki nadzienia. Zwilżyć brzegi krążka, złożyć ciasto na połowę skleić brzegi, zawinąć dekoracyjnie palcami lub docisnąć widelcem. Formować kolejne pierożki. Można je zamrozić. Ułożyć pierożki na przygotowanej blaszce, odstawić, żeby odpoczęły. Nakłuć widelcem w 2 miejscach. Przed pieczeniem rozkłócić żółtka z łyżką wody. Posmarować żółtkiem każdy pierożek. Piec 20-25 minut, na złoty kolor. Odstawić na 5 minut. Podawać. Można je przechowywać w lodówce, zamrażać i odgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia argentyńska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W