Okonomiyaki (naleśniki z kapustą w stylu Osaki)

Okonomiyaki (naleśniki z kapustą w stylu Osaki)
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • ½ główki kapusty, drobno posiekanej (około 500 g)
  • ½ szklanki kawałków tempury (tenkasu)
  • 1 łyżka marynowanego imbiru (benishouga)
  • 1 szklanka sosu otafuku
  • ½ szklanki majonezu japońskiego
  • 1 szklanka płatków bonito (katsuoboshi)
  • ½ szklanki drobno pokrojonej dymki, białej i zielonej części
  • inne ulubione dodatki, takie jak: surowe krewetki, gotowane ośmiornice, cienkie plasterki boczku, tarty ser, itp
Ciasto okonomiyaki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego dashi lub soli (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto okonomiyaki: wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i włóż do lodówki na 30 minut przez użyciem.

Wymieszaj kapustę, tempurę i marynowany imbir i rozdziel równo na 4 miski. Dodaj ulubione składniki (można zrobić kilka różnych wersji), wlej po ¼ ciasta okonomiyaki do każdej miski i wymieszaj.

Wyłóż mieszankę z każdej miski do natłuszczonej formy teppanyaki albo na dużą patelnię i utwórz naleśnik o średnicy 15 cm. Smaż na średnim ogniu przez 6-7 minut aż spód się przyrumieni. Odwróć każdy okonomiyaki i smaż przez kolejne 5 minut. Zrób kilka dziur, żeby wypuścić parę z naleśnika.

Posmaruj każdy naleśnik sosem otafuku i polej majonezem. Posyp dymką, płatkami bonito i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA