Okonomiyaki (naleśniki z kapustą w stylu Osaki)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- ½ główki kapusty, drobno posiekanej (około 500 g)
- ½ szklanki kawałków tempury (tenkasu)
- 1 łyżka marynowanego imbiru (benishouga)
- 1 szklanka sosu otafuku
- ½ szklanki majonezu japońskiego
- 1 szklanka płatków bonito (katsuoboshi)
- ½ szklanki drobno pokrojonej dymki, białej i zielonej części
- inne ulubione dodatki, takie jak: surowe krewetki, gotowane ośmiornice, cienkie plasterki boczku, tarty ser, itp
Ciasto okonomiyaki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- ½ łyżeczki sproszkowanego dashi lub soli (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto okonomiyaki: wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i włóż do lodówki na 30 minut przez użyciem.
Wymieszaj kapustę, tempurę i marynowany imbir i rozdziel równo na 4 miski. Dodaj ulubione składniki (można zrobić kilka różnych wersji), wlej po ¼ ciasta okonomiyaki do każdej miski i wymieszaj.
Wyłóż mieszankę z każdej miski do natłuszczonej formy teppanyaki albo na dużą patelnię i utwórz naleśnik o średnicy 15 cm. Smaż na średnim ogniu przez 6-7 minut aż spód się przyrumieni. Odwróć każdy okonomiyaki i smaż przez kolejne 5 minut. Zrób kilka dziur, żeby wypuścić parę z naleśnika.
Posmaruj każdy naleśnik sosem otafuku i polej majonezem. Posyp dymką, płatkami bonito i serwuj.
Wymieszaj kapustę, tempurę i marynowany imbir i rozdziel równo na 4 miski. Dodaj ulubione składniki (można zrobić kilka różnych wersji), wlej po ¼ ciasta okonomiyaki do każdej miski i wymieszaj.
Wyłóż mieszankę z każdej miski do natłuszczonej formy teppanyaki albo na dużą patelnię i utwórz naleśnik o średnicy 15 cm. Smaż na średnim ogniu przez 6-7 minut aż spód się przyrumieni. Odwróć każdy okonomiyaki i smaż przez kolejne 5 minut. Zrób kilka dziur, żeby wypuścić parę z naleśnika.
Posmaruj każdy naleśnik sosem otafuku i polej majonezem. Posyp dymką, płatkami bonito i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W