Nordycka ryba z frytkami

Nordycka ryba z frytkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • Ryba:
  • 350 g świeżych śledzi
Panierka:
masło do smażenia
Frytki z batatów i ziemniaków:
  • 1 duży batat, pokrojony w słupki
  • 6-7 ziemniaków, pokrojonych w słupki
Przyprawy:
  • 3-4 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku, posiekanego
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku, startego
  • czarny pieprz
  • sól
Dip do frytek z batatów i ziemniaków:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z limonki
  • czarny pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Spraw rybę. Wypatrosz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrusz chrupkie pieczywo do miski. Posól. Do osobnej miski rozbij dwa jajka i rozmąć widelcem. Oprósz rybę solą. Zanurz w jajku i obtocz w okruchach. Aby uniknąć bałaganu, jedną ręką zanurzaj rybę w jajku, a drugą obtaczaj w okruchach.

Smaż na maśle. Odkładaj usmażone ryby na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Frytki z batatów i ziemniaków:
Obierz i pokrój batata i ziemniaki. Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz frytki w marynacie. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawaj ze śledziami smażonymi na patelni oraz z dipem.

Dip do frytek z batatów i ziemniaków:
Wymieszaj wszystkie składniki dipu. Podawaj z frytkami z batatów i z ziemniaków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA