Mój ulubiony mięsny sos do makaronu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule
- pokrojone na duże kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- pokrojone na duże kawałki
- 2 szklanki pieczarek
- 3 łodygi selera naciowego
- pokrojone na duże kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 170g pancetty
- lub boczku wędzonego
- pokrojonych w cienkie paski
- 250g mielonej wołowiny
- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej cielęciny
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- ½ butelki czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 1 duża puszka pomidorów
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekaj w malakserza, używając funkcji „pulse’ oliwę, cebulę, marchewki, czosnek, pieczarki i seler naciowy. Możliwe, że będziesz to musiał robić partiami. W dużej, ciężkiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj pancettę lub zwykły boczek. Podsmaż, aż boczek będzie złoty, a oliwa przejdzie jego wspaniałym aromatem. Dodaj posiekane warzywa i podsmażaj, aż zaczną się zrumieniać. Dodaj mielone mięsa i energicznie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, czerwone wino, liście laurowe, oraz pomidory i ciągle mieszaj, żeby mięso nie było pozlepiane w większe kawałki. Duś na wolnym ogniu przez jakieś 30 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się wymieszają. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sosy, kremy, pasty
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W