Mięso jelenia z pasternakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 1,2 kg mięsa jelenia na pieczeń
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego rozmarynu
- sól morska w płatkach
- oliwa
Puree z pasternaku:
- 6 ziemniaków
- 3 korzenie pasternaku
- 2 łyżki masła
- 150-175 ml mleka
- oliwa truflowa
- sól
- parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrumień mięso na patelni na niewielkiej ilości oleju. Obłóż gałązkami rozmarynu i tymianku. Obwiąż sznurkiem. Dopraw solą i skrop oliwą. Piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż temperatura w środku mięsa dojdzie do 50ºC. Owiń folią aluminiową i odłóż na bok na 10-15 minut.
Puree z pasternaku:
Ugotuj warzywa do miękkości. Dokładnie odcedź. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Wlej mleko. Utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj parmezan i oliwę truflową. Dopraw solą.
Puree z pasternaku:
Ugotuj warzywa do miękkości. Dokładnie odcedź. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Wlej mleko. Utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj parmezan i oliwę truflową. Dopraw solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W