Mięso jelenia z pasternakiem

Mięso jelenia z pasternakiem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa jelenia na pieczeń
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego rozmarynu
  • sól morska w płatkach
  • oliwa
Puree z pasternaku:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrumień mięso na patelni na niewielkiej ilości oleju. Obłóż gałązkami rozmarynu i tymianku. Obwiąż sznurkiem. Dopraw solą i skrop oliwą. Piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż temperatura w środku mięsa dojdzie do 50ºC. Owiń folią aluminiową i odłóż na bok na 10-15 minut.

Puree z pasternaku:
Ugotuj warzywa do miękkości. Dokładnie odcedź. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Wlej mleko. Utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj parmezan i oliwę truflową. Dopraw solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA