Makaron ryżowy z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g ziemniaków
- obranych i pokrojonych na kawałki
- 1½ łyżki oleju roślinnego
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 1 mała cebula
- pokrojona w plasterki
- 15 liści curry
- 5 zielonych papryczek chilli
- w całości
- ponakłuwanych ostrym nożem
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- obrany i drobno posiekany
- 100 g zielonej fasolki
- 80 g różyczek kalafiora
- 80 g różyczek brokułów
- 80 g mrożonego zielonego groszku
- 250 ml wrzącej wody
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka garam masala
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować ziemniaki do miękkości. Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić.
Tymczasem rozgrzać w rondlu olej. Dodać ziarna pieprzu, cynamon i goździki, i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki i imbir, i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Dodać fasolkę, różyczki kalafiora i brokułów oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do pożądanej miękkości warzyw. Dodać groszek i utłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe i garam masalę, i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć makaron do miseczek, dodać warzywa, usunąwszy papryczki chilli. Przybrać świeżą kolendrą i podawać.
Tymczasem rozgrzać w rondlu olej. Dodać ziarna pieprzu, cynamon i goździki, i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki i imbir, i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Dodać fasolkę, różyczki kalafiora i brokułów oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do pożądanej miękkości warzyw. Dodać groszek i utłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe i garam masalę, i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć makaron do miseczek, dodać warzywa, usunąwszy papryczki chilli. Przybrać świeżą kolendrą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia indyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W