Makaron na lato
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów (około 450 g)
- 1 ½ szklanki pokrojonej w kostkę cukinii (1 cukinia: ok. 180 g)
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 180 g makaronu muszelki
- 1 szklanka świeżo tartego parmezanu
- 1 ½ szklanki grubo podartych liści bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, cukinię, pieczarki, sól, pieprz i oliwę w dużej misce, która nadaje się do mikrofalówki. Na 20 minut przed czasem podania posiłku, zagotować 2 litry osolonej wody w dużym garnku. Wrzucić muszelki, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, na ostrym ogniu, aż makaron będzie odpowiadał upodobaniom gotującego (ja lubię al dente). Miskę z warzywami lekko podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty. Makaron osączyć i dodać do ciepłych warzyw. Posypać serem i bazylią. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na cztery ogrzane talerze i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W