Lazanie z serem dojrzewającym, pieczarkami i szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 12 płatów lazanii
- 500 ml tartej mozzarelli
Składniki beszamelu:
- 60 ml masła
- 60 ml mąki
- 750 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Składniki farszu z pieczarek i szpinaku:
- 225 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 60 ml oliwy
- 125 ml białego wina
- 3 posiekane szalotki
- 171 g posiekanego szpinaku
Składniki farszu serowego:
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka stołowa masła
- 150 g dojrzewającego, niebieskiego sera, pokrojonego w kostkę
- 475 g ricotty
- 1 jajo
- 125 ml świeżej bazylii
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku gotuj płaty lazanii we wrzątku, aż będą al dente. Przepłucz zimną wodą. Odłóż na bok.
Beszamel:
W rondlu na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez minutę mieszając. Wlej mleko, nie przerywając mieszania i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu często mieszając, żeby sos nie przywarł.
Farsz szpinakowo-pieczarkowy:
Na dużej patelni, na silnym ogniu podsmaż pieczarki na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i odparuj. Przełóż do dużej miski. Na tej samej patelni podsmaż szalotki na reszcie oliwy aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż, aż płyn odparuje. Dodaj do pieczarek w misce, dolej 125 ml beszamelu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw.
Farsz serowy:
Na patelni podsmaż cebulę na maśle aż zmięknie. Przełóż do miski i wystudź. W robocie kuchennym zmiksuj cebulę, oba sery, jajo i bazylię na gładką masę. Odłóż.
Przygotowanie:
Ustaw kratkę w środku piekarnika. Podgrzej piekarnik do 190°C. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 35x20 cm wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż warstwę płatów lazanii. Wyłóż farsz szpinakowo-pieczarkowy. Przykryj warstwą płatów lazanii. Rozsmaruj farsz serowy. Nałóż warstwę płatów lazanii. Wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż płaty lazanii, wlej resztę beszamelu, posyp mozzarellą. Piecz przez 40-45 minut, potem wstaw pod grill, żeby ser zbrązowiał. Zostaw na 5 minut. Podawaj z sałatką pomidorową.
@ Ricardo Larrivée
Beszamel:
W rondlu na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez minutę mieszając. Wlej mleko, nie przerywając mieszania i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu często mieszając, żeby sos nie przywarł.
Farsz szpinakowo-pieczarkowy:
Na dużej patelni, na silnym ogniu podsmaż pieczarki na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i odparuj. Przełóż do dużej miski. Na tej samej patelni podsmaż szalotki na reszcie oliwy aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż, aż płyn odparuje. Dodaj do pieczarek w misce, dolej 125 ml beszamelu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw.
Farsz serowy:
Na patelni podsmaż cebulę na maśle aż zmięknie. Przełóż do miski i wystudź. W robocie kuchennym zmiksuj cebulę, oba sery, jajo i bazylię na gładką masę. Odłóż.
Przygotowanie:
Ustaw kratkę w środku piekarnika. Podgrzej piekarnik do 190°C. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 35x20 cm wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż warstwę płatów lazanii. Wyłóż farsz szpinakowo-pieczarkowy. Przykryj warstwą płatów lazanii. Rozsmaruj farsz serowy. Nałóż warstwę płatów lazanii. Wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż płaty lazanii, wlej resztę beszamelu, posyp mozzarellą. Piecz przez 40-45 minut, potem wstaw pod grill, żeby ser zbrązowiał. Zostaw na 5 minut. Podawaj z sałatką pomidorową.
@ Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W