Lasagne
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki
płaty makaronu
Sos
2-3 łyżki oliwy z oliwek
posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 filety anchois
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
sól i świeża bazylia
Warzywa
pokrojony na plasterki bakłażan, słodki ziemniak i 2 cukinie
pół filiżanki oliwy
2 łyżeczki soli
czarny pieprz
filiżanka pieczarek podsmażonych na oliwie z solą i czosnkiem
paczka miękkiego tofu
2 filiżanki ricotty
1/3 filiżanki mleka sojowego
Pesto
rozgnieciona w moździerzu filiżanka orzechów z pęczkiem bazylii, oliwą z oliwek, solą, parmezanem i czosnkiem
pęczek natki pietruszki i bazylii
Przygotowanie
Cebule, czosnek i anchois podsmażamy na oliwie przez minutę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz. Wrzucamy poszarpane listki bazylii. Gotujemy całość 15-30 minut. Z ricotty, pesto i mleka sojowego robimy gładki sos. Warzywa polewamy oliwą i przyprawiamy. Układamy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na dno formy do lasagne wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy płaty makaronu i polewamy je sosem z ricotty. Na wierzchu układamy warstwę bakłażana, a na niej makaron. Następnie warstwę sosu pomidorowego, pieczarki i makaron. Każdą warstwę posypujemy ziołami. Układamy warstwę tofu. Czynności kontynuujemy, aż naczynie będzie zapełnione. Na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy i warzywa. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W