Karelskie zapiekanki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Farsz z ryżu:
- 300 ml wody
- 300 g ryżu o okrągłych ziarnach
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki soli
- mały kawałek masła
Ciasto:
- 300 ml wody
- 2-3 łyżeczki soli
- 60-90 g mąki pszennej
- 240-300 g mąki żytniej
Mieszanina mleka z masłem:
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 150 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania farszu ryżowego. Ugotuj ryż w wodzie, aż ziarna wchłoną cały płyn. Wlej mleko i dopraw solą. Zostaw na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki, około 40-40 ml. Wrzuć niewielki kawałek masła.
Przygotuj ciasto na zapiekanki. Wymieszaj składniki. Wyrób ciasto. Uformuj długi wałek. Pokrój na małe kawałki. Rozwałkuj na cienkie, owalne placki. Nałóż na środku każdego placka po 1,5-2 łyżki ryżu z mlekiem. Zawiń brzegi ciasta i palcami zrób dookoła falbankę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225ºC 15-20 minut. Zanurz w mieszaninie masła i mleka. Odczekaj chwilę z podaniem.
Przygotuj ciasto na zapiekanki. Wymieszaj składniki. Wyrób ciasto. Uformuj długi wałek. Pokrój na małe kawałki. Rozwałkuj na cienkie, owalne placki. Nałóż na środku każdego placka po 1,5-2 łyżki ryżu z mlekiem. Zawiń brzegi ciasta i palcami zrób dookoła falbankę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225ºC 15-20 minut. Zanurz w mieszaninie masła i mleka. Odczekaj chwilę z podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W