Karczochy, groszek i cytrynowe risotto
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin w Bretanii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- duży kawałek masła
- 2 szalotki
- drobno pokrojone
- wywar z warzyw
- 125 g ryżu na risotto
- odrobina białego wina
- 85 – 100 g świeżo łuskanego groszku
- 2 awokado
- drobno pokrojone i trzymane w wodzie z cytryną
- 2 łyżki mascarpone
- sok z cytryny
- garść drobno startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej masło na patelni i przez kilka minut delikatnie smaż szalotki, żeby zmiękły. W tym czasie doprowadź do wrzenia wywar z warzyw i niech się gotuje na wolnym ogniu, w czasie kiedy gotujesz risotto. Dodaj ryż risotto do patelni z szalotkami i mieszaj, póki ziarenka ryżu nie pokryją się masłem. Dodaj odrobinę białego wina i gotuj przez chwilę. Dolej odrobinę wywaru z warzyw i gotuj, mieszając póki wywar nie zostanie wchłonięty. Kontynuuj gotowanie, dodając odrobinę gorącego wywaru, jeśli to będzie konieczne. Gotuj przez 10 - 12 minut. Wrzuć do risotto świeżo łuskany groszek i drobno pokrojone serca karczochów i gotuj przez kolejne 5 - 6 minut, dodając więcej wywaru z warzyw. Kiedy risotto będzie już ugotowane, ale nadal "al dente", dodaj mascarpone. Zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soku z cytryny – do smaku. Dopraw solą i pieprzem i wmieszaj parmezan.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W