Jaja faszerowane
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 100 g krewetek
- obranych i pozbawionych żyły
- 4 jaja
- 2-3 łyżki dobrych oliwek
- posiekane
- 1 łyżka zmielonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeszcze trochę do przybrania
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w małym rondlu. Wrzucić krewetki i gotować, aż staną się różowe, ok. 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ostudzić, posiekać. Włożyć do rondla jaja, w razie potrzeby dolać wody, aby je pokryła. Kiedy woda się zagotuje, wyłączyć gaz. Przykryć rondel i poczekać 9 minut, jeśli jaja są duże 10. Po tym czasie zanurzyć jaja w bardzo zimnej wodzie. Kiedy wystygną na tyle, że nie parzą w palce, obrać. Przekroić jaja na pół wzdłuż i wyjąć żółtka. Włożyć 3 żółtka do średniej wielkości miski i rozgnieść. Dodać drobno pokrojone krewetki, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Nałożyć masę do białek. Pokruszyć na wierzchu pozostałe żółtka i przybrać natką pietruszki. Podawać lub przykryć folią i przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W