Jagodowe crème brûlée
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 150 ml śmietany
- 50 ml pełnotłustego mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżki jagód w proszku
- duża szczypta kardamonu
- 3 żółtka
- 45 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej śmietanę i mleko do garnka. Przekrój laską wanilii na pół i zeskrob ze środka ziarenka. Dodaj do śmietany z mlekiem razem z laską. Domieszaj jagody w proszku i kardamon. Podgrzej mieszaninę.
Wymieszaj żółtka. Dodawaj stopniowo cukier, aż mieszanina zacznie się pienić.
Przelej mieszaninę do małych kokilek. Do głębokiej blachy do pieczenia wlew wrzącą wodę. Postaw na blasze kokilki. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 120ºC. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem posyp masę w kokilce cukrem. Podgrzej cukier domowym palnikiem, aż cukier skarmelizuje i utworzy chrupiącą skorupkę.
Podawaj.
Wymieszaj żółtka. Dodawaj stopniowo cukier, aż mieszanina zacznie się pienić.
Przelej mieszaninę do małych kokilek. Do głębokiej blachy do pieczenia wlew wrzącą wodę. Postaw na blasze kokilki. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 120ºC. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem posyp masę w kokilce cukrem. Podgrzej cukier domowym palnikiem, aż cukier skarmelizuje i utworzy chrupiącą skorupkę.
Podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W