Jagodowe crème brûlée

Jagodowe crème brûlée
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej śmietanę i mleko do garnka. Przekrój laską wanilii na pół i zeskrob ze środka ziarenka. Dodaj do śmietany z mlekiem razem z laską. Domieszaj jagody w proszku i kardamon. Podgrzej mieszaninę.
Wymieszaj żółtka. Dodawaj stopniowo cukier, aż mieszanina zacznie się pienić.

Przelej mieszaninę do małych kokilek. Do głębokiej blachy do pieczenia wlew wrzącą wodę. Postaw na blasze kokilki. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 120ºC. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Przed podaniem posyp masę w kokilce cukrem. Podgrzej cukier domowym palnikiem, aż cukier skarmelizuje i utworzy chrupiącą skorupkę.

Podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA