Indyk smażony w głębokim tłuszczu

Indyk smażony w głębokim tłuszczu
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.79)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 łyżki czosnku w proszku
  • 3 łyżki cebuli w proszku
  • 3 łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki zmielonych listków laurowych
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki gumbo
  • 1 łyżka soli
  • 1 indyk (5,5 kg)
  • umyty i dokładnie osuszony
  • 14 litrów oleju arachidowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W smażalnicy do indyka, postępując zgodnie z instrukcją, rozgrzać olej do 190 stopni C. Ustawić smażalnicę w bezpiecznym miejscu (poza zasięgiem dzieci, zwierząt, z dala od przedmiotów łatwopalnych). Nie wypełniać całkowicie olejem, żeby nie wylał się on, kiedy włożymy indyka. Należy też wziąć pod uwagę, że kiedy włożymy indyka do smażalnicy, olej będzie wrzał wytwarzając bąble, dlatego też trzeba zostawić więcej miejsca. Można wymierzyć, jaki powinien być poziom oleju w następujący sposób: do pustej smażalnicy włożyć surowego indyka i zalać wodą na ok. 4-5 cm. Wyjąć indyka, zaznaczyć poziom wody. Wylać wodę, wytrzeć smażalnicę. Nalać oleju do zaznaczonego poziomu wody. Wymieszać przyprawy z solą i natrzeć nimi indyka. Stopniowo zanurzać indyka w gorącym oleju. Najlepiej używać przy tym grubych rękawic i ubrania z długim rękawem, żeby ochronić ciało przed pryskającym tłuszczem. Cały czas postępować zgodnie z instrukcją obsługi smażalnicy. Nigdy nie zostawiać indyka lub gorącego oleju w smażalnicy bez nadzoru. Czas smażenia indyka: na każde 450 g wagi 3 minuty. Wyjąć indyka, odstawić na 15 minut przed krojeniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA