„Falette” według przepisu Régine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 80)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
1 mostek barani z żeberkami, przekrojony wszerz
- 350 gr mięsa na kiełbasę
- 300 gr gotowanej szynki
- 400 gr chudej cielęciny
- 3 jajka
- 2 garści miąższu z chleba namoczonego w mleku
- 1 duży pęczek warzyw i ziół : pory, seler, tymianek, liść laurowy
- 3 marchwie,
- 2 rzepy
- 2 cebule
- 4 goździki
- duża garść boćwiny
- 1 garść pietruszki
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotować wywar: wlać dużą ilość wody do garnka, do którego zmieści się mostek, osolić wodę, dodać 1 marchew w całości, 1 rzepę, 1 cebulę naszpikowaną goździkami oraz pęczek warzyw i ziół. Pozostawić na ogniu na czas przygotowywania farszu.
2. Przygotować farsz: włożyć mięso na kiełbasę do stalowej miski.
3. Zmiksować w robocie kuchennym szynkę pokrojoną w kostkę, wraz ze skórką i tłuszczem. Dodać do miski.
4. Zmiksować cielęcinę, pietruszkę i 1 obraną cebulę. Dodać namoczony chleb, 3 jajka, dużą ilość soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Nafaszerować mostek tą mieszaniną, następnie zaszyć otwór za pomocą sznurka i igły.
5. Zanurzyć « falette » w gotującej się wodzie, gotować przez 1,5 godz. W połowie gotowania dodać marchewki oraz rzepę (będą dzięki temu twardsze). Odsączyć, pokroić na kawałki, podawać z warzywami z gotowania.
Rada Julie
Po ugotowaniu, kości bardzo łatwo usunąć. Radzę to zrobić, by uniknąć katastrofy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź